Melopsittacus undulatus

 

Herkomst

Het land van herkomst van de grasparkiet is Australië. Hij wordt in veel westerse landen gekweekt en in gevangenschap gehouden. Voordat de grasparkiet in Europa bekend werd, was hij al lang bekend onder de Australische bevolking, de aboriginals. Zij noemden hem in hun eigen taal "bedgerigah", wat "goed voedsel" betekent. De oorspronkelijke kleur van de grasparkieten is lichtgroen, maar door intensieve kweekmethoden kennen we nu tientallen verschillende kleuren.

Gedrag en omgang

In langdurige droogteperioden zwerven in het wild levende grasparkieten met grote groepen rond over uitgestrekte gebieden op zoek naar voedsel en water. Ze worden soms met tienduizenden tegelijk, bij afgezonderde waterpoelen aangetroffen. Parkieten zijn dus echte groepsdieren, het is daarom beter om er twee of meer te nemen. Denk er wel aan om een even aantal te nemen, omdat parkieten vaak de neiging hebben om koppeltjes te vormen. Parkieten kunnen, net als de meeste andere papegaaiachtigen, leren geluiden te imiteren en/of te praten. Het maakt niet uit of de parkiet een mannetje of een vrouwtje is, ze kunnen beiden even snel en goed leren praten. Of ze willen praten hangt af van het karakter van de parkiet.

Verzorging

Grasparkieten kunnen met de juiste voeding en verzorging tussen de 15 en 20 jaar oud worden. Indien u besluit om grasparkieten binnenshuis te gaan houden, kunt u de vogels het beste in de huiskamer plaatsen. Plaats een vogelkooi nooit in de keuken, de bak- en braaddampen zijn slecht voor de gezondheid uw parkiet. Speelgoed mag eigenlijk niet ontbreken in de kooi. Een grasparkiet kan zich anders snel gaan vervelen. Verveling veroorzaakt nog al eens gedragsproblemen zoals verenpikken en dat moet ten alle tijde voorkomen worden. Bij de dierenwinkel zijn diverse artikelen te koop.

Huisvesting

De grasparkiet heeft een kooi van minimaal 40 x 25 x 35 cm (lxbxh) waarvan de tralies horizontaal lopen, voor veel klimplezier en met stevige houten zitstokken. De kooi voor grasparkieten moet op een vocht en tochtvrije plaats gezet worden, zonder dat de zon de hele dag in de kooi schijnt. Zet of hang de kooi op ooghoogte. Als bodembedekking kunt u beukensnippers of schelpenzand gebruiken. Over deze bodembedekking wat vogelgrit met maagkiezel, nodig voor de mineralen en een optimale spijsvertering.

Rebas Footer