Herkomst
De Syrische hamster (mesocricetus auratus) komt oorspronkelijk uit de woestijngebieden van Syrië. Voor zover bekend is het de Britse zooloog George Waterhouse geweest die de eerste levende Syrische hamsters naar Engeland heeft gebracht. De Syrische hamster die we nu kennen stamt echter af van de dieren die in 1930 door professor I. Aharoni zijn gevangen. Hij stuurde nakomelingen van deze dieren op naar universiteiten in Engeland en de Verenigde Staten. Via deze universiteiten kwam de Syrische hamster bij particulieren terecht en werd het binnen kort tijd bijzonder geliefd. De Syrische hamster werd vroeger naar zijn oorspronkelijke kleur genoemd, de goudhamster. Nu deze kleur door alle fokresultaten als minderheid voorkomt wordt het dier vernoemd naar het land van herkomst, Syrië.
Gedrag en omgang
De Syrische hamster is een duidelijk voorbeeld van een hamstersoort die alleen gehuisvest moet worden. Ze dulden alleen de aanwezigheid van soortgenoten als het echt niet anders kan, zoals bij een dekking of een vrouwtje met jongen. Ook jongen die vanaf de geboorte bij elkaar hebben gezeten kunnen elkaar op een gegeven moment niet meer verdragen. Syrische hamsters hebben slechte ogen en herkennen elkaar dan ook aan de geur. De dieren zijn vooral in de avond, nacht en ochtend actief en laten zich dan ook gedurende de dag zo min mogelijk zien. Een Syrische hamster kan wel zeer tam worden en zal zijn verzorger, mits deze hem goed behandeld, (bijna) nooit bijten. Een voorwaarde daarbij is wel dat de dieren vanaf een vrij jonge leeftijd in de handen worden genomen want oudere dieren laten dit niet altijd meer toe. Maar ook bij deze dieren is het soms mogelijk om toch nog het vertrouwen te winnen.
Verzorging
Met een juiste verzorging kunnen Syrische hamsters twee tot drie jaar oud worden. De dieren wassen hun eigen pels waardoor ze niet gewassen hoeven te worden. Het verblijf van de Syrische hamster moet ongeveer eens in de week schoon gemaakt worden tenzij de dieren al wat oudere jongen hebben. Deze veroorzaken dan veel meer vuiligheid waardoor het wat vaker moet gebeuren. De hamsters moeten ook iedere dag vers water en krachtvoer tot hun beschikking hebben. Bij het verversen van het voer moet er rekening mee gehouden worden dat de hamster het voer verzameld in zijn hol, waardoor dit ook om de zoveel tijd gecontroleerd moet worden op oude voedselresten. De nagels van de Syrische hamster kunnen in sommige gevallen wat lang worden waardoor ze geknipt moeten worden. Dit kan gewoon gebeuren met een scherp nagelknippertje.
Huisvesting
Om de Syrische hamster gezond te kunnen houden is het belangrijk dat de huisvesting van het dier aan bepaalde eisen voldoet. Een Syrische hamster moet solitair gehuisvest worden. Tijdens de dekking en de zoogperiode kan het vrouwtje samen met een man of de jongen gehouden worden. Het minimale vloeroppervlak van de huisvesting moet 30 bij 20 cm bedragen. De Syrische hamsters gedijen het beste bij een luchtvochtigheid van 40 tot 55%, met een omgevingstemperatuur van 18 - 21 °C. Te warme, koude, droge of vochtige lucht kan bij de Syrische hamster lijden tot longontsteking welke de dood als gevolg kan hebben. Een droge of vochtige leefomgeving kan de hamster ook andere ziektes dan longontsteking opleveren. Ook vol zonlicht kan slechte gevolgen hebben voor de Syrische hamster. Daarom moet hem de mogelijkheid geboden worden uit de volle zon te kunnen blijven. De Syrische hamster kan vanwege deze eisen niet in de open lucht gehouden worden en zal dus binnen gehuisvest moeten worden. Syrische hamsters moeten tochtvrij gehouden worden op een manier waarbij voldoende ventilatie mogelijk is. Wanneer een Syrische hamster ziek wordt kan het noodzakelijk zijn deze in quarantaine te plaatsen. Aangezien Syrische hamsters grotendeels van hun leven solitair gehuisvest zijn, zal dit niet vaak het geval zijn. Waar wel op gelet moet worden is dat de hamster volledig van andere hamsters en knaagdieren afgescheiden wordt. De Syrische hamster is van oorsprong een nachtdier en wordt pas actief als het schemerig begint te worden. Hierdoor kan hij het beste tegen de avond gevoerd worden. Het voer kan in een harde bak worden gegeven, de bak moet bestand zijn tegen het knagen van de hamster. Tevens kan het voer verspreid door het verblijf worden aangeboden. De hamster verzameld (hamsteren) zijn voer in zijn nest. Om te voorkomen dat de hamster bedorven voer uit het nest eet moet er niet teveel per dag gevoerd worden. Al het voer wordt dan vrijwel direct opgegeten en kan zich dus niet opstapelen in het nest. Wanneer er groente of fruit gevoerd wordt, moet het overschot direct verwijderd worden. Het water kan het beste in drinkflesjes aangeboden worden om bevuiling van het drinkwater en de huisvesting tegen te gaan en verdrinking van jonge hamsters te voorkomen.
Voeding
Als basisvoeding zijn de kant en klare voeders voor Syrische hamsters geschikt. Een goed voeder voor de Syrische hamster bevat weinig geperst gras, zonnebloempitten en pinda’s. Het geperste gras laat de hamster vaak liggen en de zonnebloempitten en pinda’s lust hij zo graag dat hij er snel teveel van eet. De hamster eet gemiddeld 10-20 gram voer per dag. De hamster heeft behoefte aan afwisseling en heeft groente en fruit nodig. Geschikte groentes en fruit die in kleine hoeveelheden aangeboden kunnen worden zijn, witlof, andijvie, wortel, bloemkool, paprika, komkommer, broccoli, appel, peer, perzik, framboos, meloen, bessen en banaan. Sla- of koolsoorten kunnen beter niet gegeven worden. Om te voorkomen dat de hamster bedorven groenten of fruit eet moeten de overtollige groentes en fruit die niet direct gegeten wordt verwijderd worden uit het verblijf. Water moet onbeperkt aangeboden worden en iedere dag ververst worden. Wanneer de hamster drachtig is of zoogt, heeft ze behoefte aan extra energierijke voeding en met mate kunnen dan dierlijke eiwitten gegeven worden. Vitamines kunnen extra aangeboden worden door vitaminedruppels te geven door het water, voer of brintapap van water.
Voortplanting
De Syrische hamster wordt solitair gehuisvest wat automatisch inhoud dat man en vrouw van elkaar gescheiden zijn. Eens in de vier dagen is het vrouwtje bereid zich te laten dekken. In dat geval kan het vrouwtje bij het mannetje geplaatst worden. Het mannetje mag niet bij het vrouwtje geplaatst worden, omdat de vrouw haar territorium verdedigd. Het gaat wel goed als beiden op neutraal terrein geplaatst worden. De dekking duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, na de dekking moeten man en vrouw weer van elkaar gescheiden worden. De draagtijd bedraagt ongeveer 16 dagen. De jongen worden geworpen in het nest, dit was tot dan toe slaapplaats. Er kan extra nestmateriaal aangeboden worden in de vorm van keukenrol, stof of hooi. Er mogen nooit synthetische materialen als watten aangeboden worden, hier verstrikken de jongen zich namelijk in. Een Syrische hamster werpt gemiddeld 6 tot 10 jongen, maar de worp kan variëren van 1 jong tot 15 jongen. Na vier á vijf weken zijn de jongen geslachtsrijp en moeten de mannetjes van de vrouwtjes gescheiden worden. Dit om inteelt en een te vroege dracht te voorkomen. Vrouwtjes zijn namelijk pas rond de 4de tot de 6de maand fokrijp.
Gezondheid
Bij deze kleine knaagdieren geldt dat wanneer ze ziek worden, ze snel geholpen moeten worden. Als een diertje namelijk ziek is kan het met een dag voor hem afgelopen zijn. Om deze reden is het ook heel belangrijk om ziektes te proberen voorkomen. De volgende aandoeningen kunnen voorkomen bij de hamsters:
Longontsteking
Longontsteking en verkoudheid worden bij hamsters vaak veroorzaakt door tocht. Niet alleen tocht, maar ook kou in combinatie met vochtigheid kan zorgen voor een zieke hamster. Wanneer een hamster longontsteking heeft of verkouden is gaat het dier niezen en krijgt het een natte neus. Als de ziekte verergerd gaat de hamster ook reutelend ademen en komt er echt nattigheid uit zijn neus. In dit laatste geval is een bezoekje aan de dierarts nodig. Deze zal dan waarschijnlijk antibiotica voorschrijven.
Diarree
Hamsters kunnen door verschillende oorzaken als verkeerde voeding, tocht en vocht last krijgen van diarree. In de meeste gevallen met dodelijke afloop. In vrijwel alle gevallen wordt de diarree veroorzaakt door te vochtrijk voedsel. Mocht de hamster er last van krijgen dan mag hij alleen nog maar droog brood, gekookte rijst of knäckebröd krijgen. Daarnaast kan het drinkwater het beste vervangen worden door kamillethee. Het verblijf moet tijdens de ziekte meerdere malen per week en het liefst per dag schoon gemaakt worden. Wanneer de diarree voorbij is kan het verblijf het beste ontsmet worden.
Natte staart
Bij hamsters komt in een kleine hoeveelheid de E.coli bacterie voor in de darmen. Wanneer het dier wat zwakker of erg gestrest wordt komt deze bacterie in actie. In veel gevallen gebeurt dit direct na de aankoop. Het dier wordt namelijk uit zijn vertrouwde omgeving gehaald en reist een bepaalde afstand af om vervolgens weer in een nieuwe vreemde omgeving geplaatst te worden. Dit alles kan als zeer stressvol werken voor de hamsters. Aan de verschijnselen dankt deze ziekte ook zijn naam. De hamsters hebben voortdurend een natte staart en anus. Naast de natte staart en anus eten de dieren niet en zijn ze apathisch. Dieren met deze ziekte moeten direct naar de dierenarts om te voorkomen dat ze binnen 48 uur sterven.
Huidaandoeningen
Hamsters kunnen last krijgen van verschillende huidaandoeningen. Deze huidaandoeningen kunnen veroorzaakt worden door parasieten, mijten of schimmels. Alleen zwakke dieren krijgen over het algemeen last van parasieten zoals vlooien en luizen. Doordat de dieren gaan krabben van de jeuk ontstaan er vaak kale plekken waaraan herkend kan worden dat de hamster last heeft van parasieten. Dierenspeciaalzaken hebben hiervoor diverse middeltjes in de schappen staan. Als de hamster last krijgt van mijten ben je een stuk verder van huis. Deze dieren veroorzaken korsten en eczeem die ervoor kunnen zorgen dat de hamster binnen een maand helemaal aangetast is. Daarnaast is de huidmijt besmettelijk en kunnen andere dieren er ook besmet mee raken. Middelen tegen huidmijt zijn ook te verkrijgen bij de betere dierenspeciaalzaken en anders bij de dierenarts. Tot slot de schimmels welke voor kunnen komen bij de hamsters. Deze zijn vaak te herkennen door kleine schilfers op de oren of neus. Huidschimmel is niet alleen besmettelijk voor andere dieren maar ook voor mensen. Het is gelukkig vrij eenvoudig te verhelpen door middeltjes die bij de dierenarts gehaald kunnen worden.