Herkomst
De degoe (Octodon degus) komt oorspronkelijk in het Andes gebergte in Chili. In dit gebied leven veel roofdieren en daardoor wordt de degoe in de natuur nauwelijks ouder dan een jaar. Dit terwijl het hij in gevangenschap zeker 8 jaar oud kan worden. In de natuur leven degoes in grote troepen. In de 18de eeuw is de degoe ontdekt door mensen uit Europa. Deze mensen importeerden de degoe naar dierentuinen. De degoe werd in die tijd gezien als maar dit is niet juist. Degoes zijn verwant aan de cavia. In de 20ste eeuw werden er degoes gebruikt in laboratoria om daar onderzoeken te doen naar het sociale gedrag. Tevens werd de degoe gebruikt voor onderzoek voor medische doeleinden. Sinds enkele jaren wordt de degoe als huisdier gebruikt.
Gedrag en omgang
Degoes zijn zeer actieve dieren die veel klimmen en klauteren. De dieren zijn vooral overdag actief. In de middag worden ze weer wat rustiger maar aan het eind van de middag gaan ze weer lekker door met hun bezigheden. Degoes zijn geen echte knuffeldieren al zijn ze wel vrij eenvoudig, tot op een bepaalde hoogte, tam te maken. De dieren kunnen in de meeste gevallen wel vastgepakt en geaaid worden. Dit kan bereikt worden door de dieren regelmatig vanuit de hand te voeren. Doordat degoes zo nieuwsgierig zijn wint dit vaak van de voorzichtigheid en zullen toch naar het voer komen. Een degoe moet met één of twee handen opgeschept worden. Ze mogen nooit aan de staart opgepakt worden omdat deze dan gemakkelijk loslaat en niet meer aangroeit.
Verzorging
Met een juiste verzorging kan een degoe al snel 5 tot 8 jaar oud worden. Om dit te bereiken moet het verblijf van de degoe voldoende schoongemaakt worden. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van het aantal dieren en de grootte van het verblijf. In het verblijf moeten voldoende knaag mogelijkheden aanwezig zijn en de dieren moeten een zandbad kunnen nemen. Als aan deze beide punten wordt voldaan heeft een degoe verder geen lichamelijke verzorging nodig. Knaag mogelijkheden kunnen aangeboden worden in de vorm van wilgentakken. Naast genoemde zaken heeft een degoe ook iedere dag vers drinkwater en voer nodig.
Huisvesting
Degoes kunnen het beste in groepsverband of per paartje gehouden worden. Het verblijf van de degoe moet voor een paartje minimaal 70 x 40 x 70 (lxbxh) zijn. Wanneer de degoes in een groep worden gehuisvest, moet het verblijf minimaal 93 x 48 x 80 (lxbxh) zijn. De groep kan worden samengesteld uit enkel vrouwen. Er ontstaan problemen wanneer er bij een gemengde groep, gecombineerd met een te kleine ruimte, te weinig vrouwen per man aanwezig zijn. Wanneer er alleen mannen aanwezig zijn in de groepssamenstelling, is er een realistische kans op vechten aanwezig. Degoes zijn overdag actief en kunnen het beste binnen gehuisvest worden. Wanneer de degoe buiten gehuisvest wordt, moet er op een aantal punten gelet worden. Ten eerste moet er een nestkast aanwezig zijn met voldoende nestmateriaal zodat de degoe zichzelf warm kan houden. Ten tweede moet het verblijf op een goede manier geplaatst worden. De degoe moet ten alle tijden uit direct zonlicht en tocht kunnen zitten want hier kan hij erg slecht tegen. Er moet altijd voldoende frisse lucht aanwezig zijn. Het voedsel kan het beste in een bakje aangeboden worden. Dit bakje kan worden opgehangen of in het hok geplaatst worden. Het groenvoer kan los in het verblijf gelegd worden. Er moet altijd voldoende stofvrij hooi aanwezig zijn. Dit hooi kan los in het hok gelegd worden zodat de degoe het ook als nestmateriaal kan gebruiken. Het water moet in een fles aangeboden worden, zodat het water niet vies wordt. Degoes wassen zichzelf door in wit zand te rollen. Biedt daarom ook altijd een zware bak met dit zand aan.
Voeding
Voor de degoe is er speciaal degoe voer verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak. Dit mengsel bevat weinig vet en veel ruwe vezels. De degoe moet tussen de 20 en 25 gram voer per dag krijgen. Let erop dat het dieet van de degoe niet te vet wordt door te veel tussendoortjes te geven. Degoes zijn gevoelig voor overgewicht en hier kan suikerziekte uit ontstaan. Naast het gewone voer moet er wel altijd hooi aanwezig zijn. Het dieet van de degoe moet aangevuld worden met groenvoer. Er moet aan gedacht worden dat te veel vochtrijke groente ineens diaree kan veroorzaken. En suikerrijke vruchten is ook af te raden. Koolsoorten mogen niet gegeven worden. Tijdens de dracht moet de kwaliteit van het voedsel optimaal zijn. Water moet onbeperkt aangeboden worden, ook al drinkt de degoe weinig.
Voortplanting
Het vrouwtje is geslachtsrijp wanneer ze ongeveer 3 maanden oud is. Zij is dan nog niet voldoende ontwikkeld om de jongen te dragen dus het is beter om met de dekking te wachten tot het vrouwtje 5 maanden is. De vrouw laat zich eens in de 2 of 3 weken dekken. Dit verschilt heel erg per dier. Na de dekking kan de man bij de vrouw in het verblijf blijven. Ook tijden de dracht of na de geboorte zal de man niet agressief worden. De draagtijd bedraagt ongeveer 90 dagen en de worpgrootte bestaat gemiddeld uit 5 jongen. Degoes maken geen nest, de jongen zijn namelijk nestvlieders. De jongen drinken ongeveer 5 weken bij de moeder. Vanaf 8 weken zijn de jongen helemaal zelfstandig en kunnen ze bij de moeder weggehaald worden.
Gezondheid
De gezondheid van een dier is erg belangrijk voor het dier zelf, maar vaak ook voor de verzorger. Het is dan ook aan de verzorger om de gezondheid zoveel mogelijk te waarborgen en ziektes te voorkomen of helpen te genezen. Daarom is het belangrijk voor de verzorger om te weten welke ziektes zijn dier op kan lopen en hoe deze herkend en verholpen kunnen worden. De volgende aandoeningen kunnen bij degoes voorkomen:
Aandoeningen aan de luchtwegen
Degoes kunnen last krijgen van een verkoudheid of longontsteking. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt doordat de dieren op de tocht staan of te snel in een koudere omgeving geplaatst worden. Deze ziekte is besmettelijk waardoor de degoe ook door soortgenoten of andere dieren aangestoken kan worden. Beide aandoeningen zijn te herkennen aan een het niesen van de degoe en door de natte neus. Wanneer de verkoudheid ernstiger wordt gaat de degoe reutelend ademen en krijgt het meer vloeistof uit zijn neus. De degoe met één van beide aandoeningen kan het beste apart geplaatst worden in een verwarmde ruimte van 21 á 22 °C.
Aandoeningen aan het spijsverteringskanaal
In de meeste gevallen wanneer er diarree ontstaat bij de degoe wordt dit veroorzaakt door onjuiste voeding en dit in sommige gevallen in combinatie met vocht en tocht. In veel gevallen krijgen de dieren te vochtrijk voedsel waar het niet goed tegen kan, maar ook bedroven voedsel en vervuild drinkwater kunnen de reden zijn van de diarree. Wanneer een degoe last krijgt van diarree moet al het vochtrijke voedsel verwijderd worden uit het hok. Het dier mag alleen nog droog brood, hooi, crackers of gekookte rijst en het water kan het beste vervangen worden door lauwe kamillethee. Vervolgens kan het verblijf, tot de diarree over is, het beste één tot twee maal per dag verschoond worden. Als de diarree helemaal verdwenen moet het verblijf ontsmet worden en kan er weer terug gegaan worden op de originele voeding.
Tandproblemen
Degoes kunnen last krijgen van witte of olifantstanden. De tanden van een degoe zijn normaliter oranje van kleur. Als de dieren een onjuiste voeding krijgen waardoor ze te weinig mineralen binnen krijgen worden hun tanden zwakker en dus wit. De tanden kunnen op een bepaald moment zelfs afbreken als de voeding niet op tijd wordt aangepast. De witte tanden kunnen ook veroorzaakt worden door mondinfecties, hiervoor moet een dierenarts geraadpleegd worden. De degoes kunnen ook last krijgen van olifantstanden, wat inhoudt dat de tanden niet netjes langs elkaar afslijten en te lang worden. De degoe gaat hierdoor heel slecht eten en kan hieraan ook overlijden. Wanneer een degoe last heeft van olifantstanden dan moeten de tanden (door een dierenarts) om de zoveel tijd geknipt worden.
Leveraandoeningen
Leveraandoeningen bij degoes worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een onjuiste voeding. Als de voeding te vet is of teveel suikers bevat zoals zoete vruchten of verkeerde koolhydraden, krijgen de dieren last van leverproblemen. De problemen zijn makkelijker te voorkomen dan te verhelpen. Daarom is het belangrijk de degoe alleen geschikte voeding aan te reiken.
Suikerziekte
Degoes mogen geen suikers gevoerd krijgen omdat dit kan leiden tot een soort suikerziekte. De dieren kunnen namelijk heel slecht suikers, met in het bijzonder enkelvoudige suikers verteren. Dit zijn de suikers die bijvoorbeeld in fruit zitten. Wanneer de dieren dit toch gevoerd krijgen ontstaat de suikerziekten en zullen de dieren meer gaan drinken en plassen. Uiteindelijk kan het ook zorgen voor een vorm van cataract ( staar). Daarbij worden de dieren minder vriendelijk in omgang.
Cataract
Wanneer degoes ouder worden of suiker gevoerd krijgen kan cataract ontstaan. Bij deze aandoening, ook wel grauwe staar genoemd, verschijnt er een grauwblauwe plek op het netvlies van de degoe. Het dier heeft er geen last van, behalve dat hij steeds minder gaat zien en op ten duur helemaal blind kan worden. De degoe zal op een bepaald moment minder goed zijn afstanden in kunnen schatten waardoor het minder goed kan springen en dus minder actief wordt. Als een dier cataract heeft is er niets meer aan te doen.
Horrelvoeten
Wanneer degoes veel de kans krijgen om in het gaas te klimmen en in radjes met spijlen te lopen kunnen ze last krijgen van horrelvoeten. De voeten gaan dan ontsteken en er ontstaan wondjes. Dit is voor de degoe zeer pijnlijk en kan vermeden worden door een dicht looprad te plaatsen en de dieren zo min mogelijk kans te geven om in het gaas te klimmen. Huisvest de dieren bijvoorbeeld in een glazen bak.