Rebas trophy cupsRebas is een fokkerij van kleine knaagdieren gelegen in het zuiden van Nederland. De naam Rebas is een afkorting van de naam René Bastiaans. Als ik me goed herinner heb ik al vanaf mijn 7e jaar knaagdieren in huis. Op die verjaardag kreeg ik mijn eerste Syrische hamster, Ringo was zijn naam. De naam was verzonnen door mijn zusjes die stapel waren op Ringo Starr van de Beatles en deze knager was minstens zo lief. 

 

In de jaren daarna kwamen er mondjesmaat andere soortgenoten bij en zo werden ook de eerste nestjes geboren. Uitbreiding van andere knaagdierensoorten bleef ook niet uit. Mijn tweede grote passie waren de tamme kleurratten. Op latere leeftijd werd de hobby voortgezet in mijn eigen schuur en daarbij ging ik me ook steeds meer verdiepen in de herkomst van de wilde soortgenoten. Ook maakte ik kennis met mensen die gelijke interesse hadden zo ging ik meedoen aan showwedstrijden voor de mooiste ratten of dwerghamsters. In een later stadium ging ik samen met vrienden zelf internationale shows organiseren voor de mooiste dieren. De laatste was in april 2009 waar tevens de Rebas trofee werd geïntroduceerd. 

Enkele jaren geleden heb ik mijn maatschappelijke verplichtingen verruild voor mijn eigen fokkerij van kleine knaagdieren. Samen met mijn vrouw Mirjam werd het bedrijf Rebas opgericht en we leveren nu aan meer dan 360 verschillende dierenwinkels gezonde en mooie knaagdieren die weer hun weg vinden naar een baasje zoals ik destijds op mijn 7e levensjaar. Op dit moment is Rebas uitgegroeid tot een sociaal bedrijf waar maatschappelijke instellingen en opleidingen voor dier- en groenscholen graag hun voordeel mee doen. Ondanks dat we een commercieel bedrijf voeren waar dieren gefokt worden is de passie en liefde niet verdwenen, het een en ander is ontstaan door louter hobby en bezieling voor dieren.

De informatie op de website geeft u een inzicht hoe Rebas u van dienst kan zijn in de toelevering en voorlichting van diverse dieren. Van de knaagdieren die worden uitgeleverd wordt circa 90% zelf gefokt. Enkele uitzonderingen zijn konijnen en soms cavia's, deze worden door hobbyfokkers in de regio aangeleverd. Onze ervaring met deze groep fokkers is zo goed dat wij, wat de gezondheid van de dieren betreft, hier volledig voor instaan. Voor elke diersoort vindt u een uitgebreide omschrijving en bij de eerste kennismaking krijgt u een dierenmap waar nog eens alle informatie in terug te lezen valt. 

Omdat Rebas zich ook specialiseert in het fokken van uiteenlopende rassen en mutaties is er bij de meeste diersoorten ook nog diepgaande achtergrondinformatie te lezen over de meest uiteenlopende onderwerpen. 

Buiten de zelf gefokte dieren is het ook mogelijk om andere diersoorten aan te schaffen o.a. vogels, exotische knaagdieren en reptielen. Deze dieren zijn dan afkomstig van liefhebbers of bedrijven waar wij zaken mee doen. Omdat wij afhankelijk zijn van het aanbod wat wij krijgen is het soms mogelijk dat er bepaalde diersoorten niet direct leverbaar zijn 

De toelevering van uw bestelling gaat in de meeste gevallen één keer per twee weken en gaat vooraf door een telefoontje van ons. U geeft de bestelling aan ons door en wij zorgen dat de dieren in dezelfde week bij u bezorgd worden. De dieren worden bij aankomst door de winkelverantwoordelijke samen met ons gecontroleerd en daarna bij u gehuisvest. 

Mocht er in de dagen daarna onverhoopt iets mis zijn met de gezondheid van de dieren dan wordt er garantie gegeven tot 7 dagen na levering. U krijgt dan uw geld terug of een ander diertje. 

Mocht u daarna toch nog vragen hebben dan kunt u die altijd nog stellen. Gebruik daarvoor ons mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., fax 0486-421074 of het mobiele telefoonnummer 06-53663561. 

Voordat Mirjam zich in het dierengeweld stortte heeft zij jarenlang mensen begeleid met een geestelijke en/of lichamelijke beperking. Vooraf hadden wij wel het idee dat ons bedrijf een geschikte plek zou zijn voor mensen met een beperkte handicap maar of het in de praktijk zou werken moest eerst uitgeprobeerd worden. Via Mirjams vorige werkgever vroegen wij of hiervoor mensen in aanmerking kwamen, en daar werd niet lang over nagedacht. Steeds vaker worden mensen met een beperking via plaatsingstrajecten in een bedrijf geplaatst. De achterliggende gedachte is dat mensen bij een nieuwe omgeving, waar zij bezig zijn met allerhande zaken, zich beter voelen en ontwikkelen dan in een passieve leefomgeving. Zo kwam Marcel bij ons aan de slag en werd "chef van de caviaflessen". Hij gaat hier helemaal in op en is op dit moment zover dat hij ook andere klusje uitvoert.

Maar ook voor het IBN hebben wij plaats gemaakt in ons bedrijf voor reïntegratie. En daarbij laat "Oosterpoort", een instelling voor jeugdzorg, af en toe ook eens jongens en meisjes meelopen bij ons. 

Kortom, het is een gezellige beestenboel bij onze fokkerij. 

 

 

Rebas is een officieel leerbedrijf voor Helicon en Groenscholen maar ook krijgen we regelmatig verzoek van onder andere lerarenopleidingen en universiteiten om eens met ons mee te mogen lopen. De vele verschillende diersoorten waarmee wij fokken zorgen ervoor dat we tevens een herkenbare plek zijn voor studenten om praktijkervaring op te doen. René is officieel leermeester en begeleidt, samen met Mirjam, via een compleet programma de studenten. Uit de hele verzorgingslijn krijgen de leerlingen onderwijs. De handelingen in deze stageperiode worden bijgehouden in een logboek zodat bij het maken van een stageverslag iedereen kan terugkijken op de handelingen die in deze periode zijn uitgevoerd. 

De handelingen van een stageperiode bestaat uit: het verzorgen in de ruimste zin; de verblijven verschonen; eten en drinken verzorgen, het seksen en opnieuw koppelen van de dieren. Ook mogen de leerlingen via lijsten konijnen dekken en de periodieke haarverzorgingen en nagels knippen bij de cavia's. Daarnaast staat een rit met de bestellingen op het program waar de dieren geleverd worden in de dierenspeciaalzaken. 

Regelmatig blijven er na een stage periode leerlingen hangen bij ons bedrijf. 

Voor informatie betreft een stageplek neem contact op met Mirjam Bastiaans tel. 06-48337798. 

Rebas Footer